Despre criza si cursuri valutare record, cu dragoste… si scenarii

Acum cateva minute am citit cursul valutar calculat de BNR pentru fatidica data de 29 Iunie 2010 – 4,35 RON/EUR. Si ultimele date arata ca urca si mai sus, spre 4,4.

Zic fatidica pentru ca ar insemna sa fie una din ultimele zile de depreciere valutara rapida. Adica zic fatidica pentru ca sper sa fie fundul prapastiei.

Insa ma tem ca nu e asa. In lunile Aprilie si Mai 2010 deficitul bugetar a crescut cu 1 miliard de euro pe luna. Da, ati auzit bine, 1 miliard de euro. Partidele se cearta pe masurile economice ca niste fete mari la claca de duminica, insa fara sa toarca ceva pentru popor. BNR sta deoparte si asista cu interes la caderea fara parasuta in cap a monedei nationale – si pe buna dreptate, pentru ca prin acordul FMI rezervele ei (si asa foarte mici in comparatie cu … orice termen de comparatie, fie el deficitul bugetar, fie PIB-ul Romaniei) sunt destinate numai politicilor monetare. Ori prabusirea rapida a RON este o consecinta fireasca a cresterii TVA cu 5% intr-o saptamana. Pai ce alternative avem? Sa intervina BNR si sa contemplam o inflatie de 5% intr-o singura luna?!! Fiti seriosi, nu s-a vazut inca banca nationala pe planeta pamant care sa aleaga diferit pusa fata in fata… cu reactiunea (economiei la conditiile de deficit bugetar si masuri luate).

Acum cred ca e prea tarziu sa judecam a cui e vina pentru criza – a guvernului anterior care n-a putut lua prea multe masuri pentru ca vanjoasa opozitie socialista s-a opus, a guvernului social democrat pentru ca n-a luat aceleasi masuri ba chiar a incurajat cresterea deficitului, sau a lui Iliescu pentru ca a ajuns la putere in 1990 si nu a facut nimic pentru restructurarea economiei. Parerea mea personala este ca vina este a stramosilor nostri daci, care s-au lasat invinsi de romani ca niste pacaliti ce erau, in loc sa lupte pentru dreptul lor de a construi haotic cetati superputernice si de a face ce vor muschii lor cu economia locala (adica mult troc si mai mult haos, frate).

Revenind la spinoza (spinoasa, pardon) problema a deficitului bugetar godzillor si a caderii RON, vine si intrebarea fireasca: ce mai urmeaza?

Ei bine, iata cateva raspunsuri posibile:

1. RON se opreste brusc din cadere, dandu-si seama ca a fost fraierit de niste speculatori malefici care au folosit volume mici de pe piata valutara ca sa exacerbeze criza si sa ia niste profituri grase. Lucru deloc improbabil, din moment ce unii analisti bancari speculau in aceste zile ca bancile straine au inceput sa speculeze forint-ul pentru ca piata de lei este foarte ilichida (a se citi mica sau impotenta). Ca orice speculatie, trebuie sa se opreasca odata cu marcarea profiturilor de catre speculatori, care trebuie sa-si inverseze pozitiile valutare si sa lase piata sa absoarba excesele anterioare. De vazut ce si cum.

2. Valul 2
Adica de poimaine intra in vigoare deodata:
- cresterea TVA;
- faimoasa taiere de salarii bugetare si
- taierea de posturi bugetare
ceea ce va duce la noi socuri in economia romaneasca, mai precis:
- scumpiri de marfuri de toate felurile (producatorii alimentari au amenintat deja cu 7-8% instantaneu);
- caderi de consum spectaculoase, urmate de falimente mai putin spectaculoase;
- somaj si inflatie plimbandu-se impreuna la strasse, adica Dracula al economistilor, numit stagflatie, cel mai rau scenariu posibil.
In acest context idilico-mioritic, aproape ca nu mai conteaza unde se duce leul romanesc si ce prostii au facut dacii acum 2,000 de ani +. Mai conteaza doar ce mai ramane din economia romaneasca dupa ce se asterne praful exploziilor…

3. Scenariul 3 – o vom scalda…
…inca vreo 20 de ani de acum inainte, lucru la care suntem experti. Adica nu vom avea nici puterea de a relansa economia intr-un interval de timp rezonabil, nici nu ne vom prabusi ca economie. Imi vine in minte scenariul Argentinei, care a scaldat-o si ea vreo 20 de ani pana cand toata floarea populatiei s-a intors din exil si s-a decis sa faca ceva.

Pana atunci, Romania ramane larg deschisa tuturor posibilitatilor. Iar noi – ancorati in realitatea imediata, cu preturi mai mari si cunostinte fara munca. Inutil sa mai cautam a cui este vina, intrebarea este – poate cineva implementa vreun know how economic ce sa aduca niscaiva crestere, intr-o tara in care toti se pricep la fotbal si la agricultura?

Stay with us on other sites:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


*

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>