Lista de lectura

M-am gandit sa las aici un jurnal personal a ceea ce citesc. Nimic iesit din comun, doar o lunga lista de lectura, cu linkurile si notitele care-mi trec mie prin minte. Asadar:

2012

Octombrie 2012

Viaţa unui bărbat necunoscut” de Andrei Makine

Scriitorul rus de naţionalitate franceză are o obsesie poetică a traumelor totalitare şi a conflictelor dintre viaţa modern şi trecutul comunist în Rusia secolului XXI. Acest roman este un elogiu emoţîonant adus milioanelor de anonimi ruşi care au făcut totul posibil – comunismul şi răsturnarea lui, înfrângerea lui Hitler şi bogăţia fără precedent a oligarhilor ruşi contemporani.

Septembrie 2012

“Nu-i uşor să spui adio” de Raymond Chandler. Recunosc, la Chandler pic oricând de fraier şi îmi plac majoritatea romanelor sale.  California anului 1948 seamănă atât de mult cu România din 2012 (poliţişti corupţi, intervenţii de muşamalizare din partea bogătanilor, mafioţi fără scrupule), că nu se poate să nu râzi puţin când Marlowe şi-o ia în freză când spune adevăruri dureroase. Relaxant şi delicios.

August 2012

“The Ascent of Money” de Niall Ferguson. O carte care literalmente povesteşte pe scurt istoria financiară a lumii. Superbă şi scrisă exact la nivelul care trebuie pentru un nespecialist. Ferguson este un istoric redutabil care ştie să creeze suspans. Vreţi să aflaţi cine era mai puternic decât papii în republicile italiene? Cine era mai puternic decât Napoleon? Cum au apărut societăţile pe acţiuni… Puneţi mâna şi citiţi, este o lectură foarte plăcută…

Ianuarie 2012
“Reamde”, un roman de Neal Stepgenson usurel despre o lume virtuala gen WoW, teroristi, hackeri chinezi si mafioti rusi. Daca vreti un roman de spionaj misto si palpitant, cititi mai bine John LeCarre…

  • 2008

Decembrie - “Razboi si pace”, Lev Tolstoi, clasic al literaturii ruse. O carte care mi s-a parut complicata si atragatoare in acelasi timp, un fel de soap opera a secolului XIX

2009
Ianuarie
“Lumina” de M. John Harrison. Roman SF pshihologico-tehnologic destul de prost scris. Si sexist pe deasupra. Nu sunt sigur daca Harrison avea in minte vreun plan clar cand s-a apucat sa-l scrie.
“Deriva continentelor”, de Russel Banks. Un clasic al literaturii americane moderne, care scrie fenomenal si simplu in acelasi timp. O carte superba, mai ales descrierile vietii haitiene. Emana un inegalabil parfum al “farmecului vietii distruse.”
Februarie
“Complotul impotriva Americii” / “The Plot Against America” de Philip Roth. Un roman al unui clasic american in viata care nu m-a dat pe spate, as putea enumera cel putin trei clasici science fiction care il depasesc clar la capitolul de istorie alternativa.
Martie 2009
John Littel – “Binevoitoarele”
O fantezie pre-apocaliptica despre al doilea razboi mondial, o anatomie a nazismului din interior, extrem de bine documentata si personalizata. Un exercitiu literar impresionant, care m-a lasat cu fiori reci pe spate.
Iulie 2009
Jorge Luis Borges – Cartea de nisip, proza vol. 1
O excursie de cateva sute de pagini prin cea mai erudita opera fantastica a tuturor timpurilor. O plimbare intr-un muzeu al temelor filosofico-fantastice ale tuturor timpurilor. Si culmea, chiar agrabila!
Kazuo Ishiguro – “Pe cand eram orfani” / “When we were orphans”
Un misterios roman politist multi-premiat al unui autor englez aclamat pentru stilul si insight-urile sale din “Ramasitele zilei” sau din alte romane celebre. Un regal literar, putin cam ambiguu scris, totusi foarte placut la lecturare.

Octombrie 2009 – Martie 2010
Mi s-a facut dor de o serie SF buna si atunci m-am apucat sa recitesc Dune. Se pare ca am subestimat cantitatea de munca pe care o am de facut pentru jobul meu. Insa Dune nu mi-a inselat asteptarile. Intriga creste in complexitate cu fiecare carte, iar Imparatul Zeu al Dunei e o adevarata capodopera de filosofie si inginerie sociala. Net superioara lui Asimov sau altor autori SF.

Stay with us on other sites:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


*

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>